Σάββατο 16 Μαΐου 2009

Πως έχασα 45 κιλά σε 9 μήνες. Τελική απώλεια 55 κιλών σε 15 μήνες.

Για τους φίλους και φίλες που με ρωτάνε πως έχασα κιλά, έγραψα το σημείωμα αυτό, για να βοηθήσω κάποιους που θέλουν να χάσουν βάρος.

Από όσο θυμάμαι τον εαυτό μου ήμουν υπέρβαρος. Και δεν με ένοιαζε.
Όταν ήμουν 18 ετών έλεγα είμαι 0,1 τόνους. Ζυγίζομαι με τόνους.
Όταν πήγα στο Ναυτικό για να υπηρετήσω τη θητεία μου ήμουν 110 κιλά.
Απολύθηκα 105 κιλά. Μικρή βελτίωση!
Το ύψος μου είναι 1,94 μ. και το ιδανικό βάρος γι αυτό το ύψος είναι 85-93 κιλά.

Μετά από 28 χρόνια εκ των οποίων τα 26, χρόνια έγγαμης ζωής, βρέθηκα το 2008 να είμαι 140 κιλά. Και δεν με ένοιαζε!
Η βόμβα έσκασε τον Αύγουστο του 2008 και έλεγε:
Ουρικό οξύ 10 Φυσιολογικό 3,0 – 7,0
Χοληστερόλη 245 Φυσιολογικό 150-220
Τριγλυκερίδια 532 Φυσιολογικό 10-150
Μαζί ανεβασμένα τα SGOT και SGPT και λιπώδης διήθηση του ήπατος.
Τρόμαξα επιτέλους.
Πρέπει να χάσετε βάρος κύριε Τσουκαλά αν θέλετε να σας ξαναδούμε.
(Δεν μου είπαν ακριβώς έτσι, αλλά έτσι το κατάλαβα).

Ο γιατρός παθολόγος-διαβητολόγος κ. Γ. Κούρτογλου, μου έδωσε ένα διαιτολόγιο που πρέπει να ακολουθήσω.
Το πρόβλημα όμως είναι ότι γενικά δεν τρώω τόσο κρέας όσο προτείνεται.
Ο γιατρός ενδοκρινολόγος κ. Γ .Πολυζούλης μου είπε κι αυτός μερικά και μου έδωσε ένα διαιτολόγιο διατοφής λίγων θερμίδων για απώλεια βάρους με στόχο να γίνω 90 κιλά.

Πρακτικά δεν μπορούσα να τα ακολουθήσω.
Δεν έκανα τίποτα, μόνο πρόσεχα το διαιτολόγιό μου για να μην επιβαρύνω το ουρικό οξύ.

Κάποιος άγνωστος σε μένα διαιτολόγος, έδωσε στην κόρη μου, που σπουδάζει στη Μυτιλήνη, ένα διαιτολόγιο κι εκείνη έχασε, έχασε, έχασε κιλά
Πήρα θάρρος!

Ξανά συζήτηση και με τους δύο πιο πάνω γιατρούς, και κατάλαβα μερικά λάθη στη διατροφή μου που μπορούσα να διορθώσω.

ΤΑ ΛΑΘΗ ΤΗΣ ΠΑΛΙΑΣ ΜΟΥ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
Έπινα πολλά αεριούχα αναψυκτικά.
Έτρωγα πολλά αγοράζοντας τα στο δρόμο όταν πεινούσα (τυρόπιτες, σουβλάκια, πίτσα κλπ)
Δεν έτρωγα πρωινό.
Έτρωγα όλο το πιάτο μου, δηλαδή όλο όσο μου είχαν σερβίρει, και μερικές φορές δεύτερο πιάτο. Από μικρό παιδί συνήθιζα να τρώω όλο το σερβιρισμένο φαγητό μου καθώς υπάκουα στη γραμμένη στο υποσυνείδητό μου εντολή, «δεν αφήνουμε υπόλοιπο φαγητού».

Άρχισα να βρίσκω τη λύση τελικά με τα βιβλιαράκια διατροφής και δίαιτας των καταστημάτων Βερόπουλος. Οι συγγραφείς εκεί απομυθοποιούν κάποια πράγματα, εξηγώντας το γιατί παχαίνουμε, και πως είναι δυνατόν να χάσουμε βάρος όταν πρέπει. Δίνουν επίσης παραδείγματα διαιτολογίου απώλειας βάρους με νόστιμα φαγητά και χωρίς
ιδιαίτερη στέρηση, καθώς στο μενού έχουν σοκολατένια γλυκά και διάφορα νόστιμα πράγματα. Βλέποντας τα παραδείγματα και τον τρόπο σύνταξης του διαιτολόγιου, κατάλαβα ότι είναι εύκολο να φτιάξω και γω το δικό μου αν ξέρω τι θερμίδες έχει το κάθε φαγητό.
Έτσι θυμήθηκα το βιβλιαράκι με τις θερμίδες των τροφών «Θερμιδομετρητής της Lala Cook» που ήξερα από παλιά.

Από το τέλος Αυγούστου 2008, άρχισα να μετράω ότι τρώω.
Αρχικά έχασα 20 κιλά σε δυό μήνες. Εύκολα και γρήγορα.
Μετά κόλλησα. 2 βδομάδες, δεν έχανα τίποτα. Ξανά ψάξιμο, νέοι υπολογισμοί θερμίδων και συζήτηση με τους ειδικούς.
Μου είπαν ότι σχεδόν όλοι κολλάνε στη διάρκεια δίαιτας καθώς προσαρμόζεται ο οργανισμός τους, και μετά αρχίζουν να ξαναχάνουν βάρος
Στη συνέχεια βρήκα ρυθμό απώλειας βάρους 1 κιλό τη βδομάδα.
Σήμερα είμαι 100 κιλά (20 Μαρτίου 2009) και συνεχίζω.

Πιο κάτω δίνω μερικές λεπτομέρειες της δίαιτας που ακολουθώ, και μερικά tips.

Αποφάσισα αρχικά να καταναλώνω 3000 θερμίδες. Μετά από το «κόλλημα» και με 20 κιλά λιγότερο καταναλώνω 2000 θερμίδες. (Αυτοί οι αριθμοί θερμίδων είναι ανάλογοι με το ύψος μου)


ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΟΥ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΟΥ ΜΟΥ
Πρωινό 7.15 πμ κάθε μέρα: 1φέτα ψωμί με 1 κουταλιά μαρμελάδα (το βούτυρο δεν μου αρέσει) ή με δύο κουταλιές cottage cheese ή Κατίκι Δομοκού. Μερικές φορές αντί ψωμί τρώω 2 μικρές φρυγανιές. Ένα ποτήρι γάλα ελαφρύ 1,5%.
Στις 11-12 το μεσημέρι 1 μήλο ή 1 πορτοκάλι ή 1 κουλούρι.
Μεσημεριανό στις 16.30 ότι έχει υπάρχει στο σπίτι, σε κανονική μερίδα, μία μόνο φέτα ψωμί και σαλάτα χωρίς λάδι και βουτήγματα.
Στις 19.00 περίπου ένα φρούτο ξανά.
Στις 21.00 -22.00 το βράδυ επιλέγω. Αν το μεσημεριανό ήταν βαρύ σε θερμίδες ένα γιαούρτι με μια κουταλιά μέλι και μια φέτα ψωμί.
Αν δεν ήταν βαρύ σε θερμίδες, τρώω ότι τρώνε κι άλλοι στο σπίτι με μια φέτα ψωμί.
Κάποιες μέρες ήθελα να φάω γλυκό. Το έκανα και αφαίρεσα τις θερμίδες του τρώγοντας λιγότερο φαγητό. Στη συνέχεια έμαθε να επιλέγω, να μην απορρίπτω ένα γεύμα για ένα γλυκό. Δεν αξίζει!

Όταν ήπια ένα ποτήρι λεμονάδα μετά από 5 μήνες, δεν έφαγα τη φέτα ψωμί που ισοδυναμεί σε θερμίδες. (1 ποτήρι αεριούχο αναψυκτικό = 1 φέτα ψωμί)

Πρόβλημα είναι το ότι τρώω αργά το μεσημέρι λόγω του ωραρίου της δουλειάς μου.

Αρχικά έγραφα και πρόσθετα θερμίδες. Τώρα το κάνω αυτόματα.

Όταν ήρθαν Χριστούγεννα και τρώγαμε όλοι μαζί, σίγουρα έφαγα παραπάνω. Επίσης υπήρξαν μέρες που έφαγα παραπάνω, λόγω φαγητού με φίλους ή επειδή μου άρεσε πολύ κάποιο φαγητό.
Δεν τα παράτησα μετά την «ατασθαλία».
Την άλλη μέρα από το πρωί σαν να μην έγινε τίποτε, συνέχισα το πρόγραμμά μου.
Έμαθα να ζυμώνω ψωμί με τα χέρια, και να φτιάχνω πίτσα.
Οι Πίτσες που αγοράζουμε έχουν 300-400 θερμίδες το κομμάτι. Στη δίαιτα λοιπόν επιτρέπεται 1 ή το πολύ 2 κομμάτια.
Στη δική μου πίτσα βάζω τυρί λαίτ και μανιτάρια μόνο. Το κάθε κομμάτι πίτσας έχει 200 θερμίδες.
Το ψωμί που ζυμώνω και ψήνω στο φούρνο είναι πιο νόστιμο από το αγοραστό και μπορώ να βάλω μυρωδικά (γλυκάνισο ή κύμινο που μ αρέσουν)
Τρώω πολλά μανιτάρια. Έμαθα να τρώω πράσινα λαχανικά, και σπανάκι, καθώς και χόρτα που δεν έτρωγα καθόλου πριν.
Κάποιες μέρες που ήθελα να φάω τυρόπιτα ή πεινιρλί το πρωί, δεν έφαγα τίποτε άλλο μέχρι το μεσημεριανό.

ΠΕΡΙΛΗΠΤΙΚΑ
Καθιέρωσα πρόγευμα που δεν υπήρχε στο πρόγραμμα διατροφής μου.
Έκοψα τα αναψυκτικά και χυμούς.
Τρώω μόνο μια φέτα ψωμί μόνο με κάθε γεύμα.
Έμαθα να τρώω γιαούρτι και να πίνω τσάι χωρίς ζάχαρη (Πριν έβαζα 3 κουταλιές και το γιαούρτι ήταν πάντα επί πλέον από το γεύμα μου).
Δεν τσιμπολογάω φαγητό.
Γλυκά δεν τρώω.
Κατάλαβα ότι κάποιες τροφές μου ανοίγουν την όρεξη και πεινάω περισσότερο, ενώ κάποιες άλλες είναι χορταστικές με λίγες θερμίδες.
Ένα χάμπουργκερ έγραφε ότι είχε 650 θερμίδες και θα έτρωγα τουλάχιστον άλλα δύο για να χορτάσω. Έτσι καταργείται το χάμπουργκερ από το διαιτολόγιο μου.
Αντίθετα τα μανιτάρια και τα χορταρικά με χορταίνουν με λίγες θερμίδες και δεν θέλω να φάω κι άλλο.
Πολύ βασικό, είναι το νερό που καταναλώνει κανείς στη διάρκεια δίαιτας. Όταν πεινάω πίνω ένα ποτήρι νερό. Τους πρώτους μήνες της δίαιτας κόβει την πείνα! Τώρα πρέπει να προσέχω να πίνω νερό λίγο παραπάνω, επειδή δεν ζητά ο οργανισμός μου τόσο, όσο παλιά.
Σημειώστε ότι δεν πίνω ποτέ καφέ και αλκοολούχα ποτά, όχι μόνο στη δίαιτα αλλά σε όλη τη ζωή μου.
Νομίζω ότι βρήκα τον τρόπο σωστής διατροφής και δεν θα ξαναπάρω κιλά. Προσέχω να τρώω απ΄ όλα ισορροπημένα.
Όταν ξεκίνησα δίαιτα φορούσα παντελόνι Νο 56. Σήμερα φοράω 48.
Δυο παρενέργειες μόνο που θα ξεπεραστούν.
1. Δυσκοιλιότητα. Λύνεται με κατανάλωση 1 ακτινιδίου κάθε απόγευμα
2. Δεν έχω ρούχα να φορέσω, και κάποια που στένεψα στη μέση της δίαιτας είναι πάλι φαρδιά! Θα λυθεί μετά το τέλος της δίαιτας μάλλον με καινούρια ρούχα.

Μην ακούτε τις «σειρήνες», δηλαδή κάποιους που σας λένε «φτάνει τόσο καλός είσαι τώρα, μην αδυνατίσεις άλλο». Οι περισσότεροι που ξαναπάχυναν μετά τη δίαιτα, σταμάτησαν λίγο πριν τον στόχο τους.
Η δίαιτα τέλειωσε τον Αύγουστο του 2009.
Σήμερα που συμπληρώνω τη σελίδα αυτή (Μάιος του 2010), έχω χάσει κι άλλα κιλά λόγω αλλαγής των συνηθειών μου στη διατροφή. ΤΡΩΩ ΠΟΛΛΕΣ ΣΑΛΑΤΕΣ!!!
Αν θέλει κάποιος να ρωτήσει κάτι ας μου γράψει: tsoukos2@gmail.com

15 σχόλια:

  1. Μπράβο φιλε!!!!! Εγω εχασα κατα τον ιδιο σχεδον τροπο (οι διαιτολογοι μονο δυσανεξιες μου προκαλεσαν στα διαφορα φαγητα τους, καθως κι "δυσανεξια" στο πορτοφολι μου...πανακριβες οι συνταγες τους....μην μιλησω πόσο πλήρωσα τις επισκεψεις). Μονη μου, οπως κι συ. Με διαβασμα, με προσοχη κι μετρημα.Ημουν 80 κιλα τοφαλακι κι τωρα ειμαι 62 (σε 10-11 μήνες)ειμαι κι κοντουλα..αστα.... Εχω υποθυροειδισμο κι αλλα τοσα, αλλα τα καταφερα κι δεν εχω παρει κιλο! Επίσης τωρα περπατω πιο πολυ κι ξεκινησα Γιογκα εδω κι 6 μήνες. Ούτε η μεση μου ποναει πια, ούτε τα γονατα. Το καλύτερο; Η ολικη αιματος; Τζαμι!!! Αλλος ανθρωπος. Να'σαι καλα, δεν εισαι μονος στην προσπαθεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. μπραβο σας παιδια.θα ηθελα και εγω να χασω κιλα αλλα δεν τα καταφερνω δεν εχω πεισμα και με το παραμικρο ανοιγω το ψυγειο και του αλλαζω τα φωτα θα ηθελα να μου συστησετε μια διαιτα χωρις να πειναω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλησπερα σας! ειμαι 16 χρονων, ειμαι 1,75 και ζυγίζω 110κιλά μετα απο μια διετα που εξακολουθω να κανω.εχω 4 μηνες τωρα που κανω και τα πηγα αρκετα καλα μονο που στην αρχη ημουν 125 κιλα!Τα ποδια μου με πονουσαν και η μεση μου αφανταστα! Μια μερα λοιπον πηγα σε 1 διετολογο και αρχισα μια διετα αρκετα καλη...το καλο σε μενα ηταν πως δεν ειχα κανενα απολυτος προβλημα στην υγεια μου.Χολιστερινη 142!αλλα γενικα δεν ειχα ουτε τριγλικεριδια.η διετα μου αποτελουταν απο 1 γευμα την μερα και πρωι-βραδι 1 σκεβασμα ονομαζομενο PREVENT υπαρχει στα φαρμακεια!το πρωι και το βραδι διέλυα την 3 μεζουρες σκόνη απο το σκεβασμα σε 250μλ γάλα 1,5%λιπαρα. τους πρςτους 2 μηνες ειχα φτασει απο 125κιλα στα 114!
    Μετα εκανα αλλους 2 μηνες 1 αλλη διατροφη χωρις λιπαρα ομως εχασα μονο 4 κιλα και τωρα ειμαι στα 110!το προβλημα μου ομως ειναι πως επειδη η κακη διατροφη που εκανα ηταν χρονοια εχω γεμισει ραγαδες στο σωμα μου απο την μεση και πανω ειμαι γεματος και ντρεπομαι να κυκλοφορισω γυμνος και να παω και στην παραλια οπου εχω να παω 2 χρονια τωρα:( Θελω παρακαλω αν ξερει καπιος να μου πει πως να τις καταπολεμησω γιατι καθε φορα που κοιταω το σωμα μου δακρυζω για τα χαλια που εφτασα μεχρι τωρα!Σας παρακαλω θερμα αν ξερει καπιος κατι για τις ραγαδες παρακαλω επικοινονιστε με το ε-μαιλ μου mevrikes@hotmail.gr οσο για τα κιλα μου που ειναι να φτασω στα 80 αφτο θα γινει και συντομα μαλιστα αφου μεχρι το τελος του καλοκαιριου θα εχω γινει 85-90!Ευχαριστω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. εγω παιδια ειμουνα 127 κιλα πριν 2 μηνες και τορα ειμαι 105 ειμαι 23 χρονων και 1,78 τηελο μεχρι τον ιουλιο να γινο 100 κιλα τι να κανω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πολύ καλή δίαιτα την ξεκινάω και εγώ σήμερα!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. φιλε μου χωρις να σε ξερω εχουμε το ιδιο σεναριο ζωης μια ζωη και εγω παχης εκοψα το τσιγαρο προ 3ερτιας ημουν ΠΑΝΤΑ παχυσακος χωρις ελενχω και εγω μεχρι ΠΟΥ ΗΘΕΛΑ ΧΑΡΤΙ ΓΙΑ ΤΟ ΓΥΜΝΑΣΤΙΡΙΟ ΚΑΙ ΑΡΧΙΣΑΝ ΤΑ ΟΡΓΑΝΑ οχι τοσο στο ουρικο η της τρισαμινασες 1 μοναδα επανω ημουν και μου ειπε παθολογος και καρδιολογος οτι ειναι λογω κιλων,ΑΛΛΑ ΓΙΑΤΟ ΟΤΙ ΗΜΟΥΝ ΣΤΟ τσακ για χαπακι πιεσης απο 38 χρονων παρακαλω ΑΥΤΟ ΗΤΑΝ ΚΑΙ Η ΣΦΑΛΙΑΡΑ ΠΟΥ ΕΦΑΓΑ κανω ακριβος αυτα που λες και εγω + το γυμναστιριο που μαζεωα κατα πολυ αλλα βρικα και μια ασχολια απογευματινη και ενα κινιτρο για να μην τρωω το βραδυ ιδικα που ειναι και το ποιο δυσκολο. ρεζουμε ΠΟΤΕ Η ΕΞΕΙΡΕΣΗ ΔΕΝ ΠΑΧΥΝΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΜΟΝΟ Ο ΚΑΝΟΝΑΣ εχω καθιερωση ΤΟΝ ΑΜΠΑΚΟ καθε 12 μερες και ετσι δεν στερουμε τπτ της υπολοιπες οτι κανεις και εσυ κατα συμτωση καναμε ακριβος της ιδιες κινισεις με θερμιδομετριτη και οχι πολλα πολλα παχυντικα ΡΕΖΟΥΜΕ 2 ΣΕ 10 ΜΗΝΕς 25 ΚΙΛΑ(125-99,6) ΤΟ ΠΟΙΟ ΜΕΓΑΛΟ TIPS ΓΙΑ ΜΕΝΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΕΧΩ ΒΑΛΕΙ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΜΕ ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΜΙΚΡΟΤΕΡΟ ΟΡΙΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΜΑΙ ΚΟΜΠΛΕ ΣΕ 3 ΧΡΟΝΙΑ ΔΕΝ ΕΧΩ ΚΑΝΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ πηρα + 5 κιλα στης διακοπες αλλα δεν με νοιαζει γιατι σκοπος ειναι να το κανεις αυτο βιωμα και οχι εξαιρεση!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Συγχαρητήρια για την προσπάθεια και το επιτυχημένο αποτέλεσμα. Επίσης συγχαρητήρια για το άρθρο που έγραψες και μέσω αυτού μπορείς να βοηθήσεις ανθρώπους που παλεύουν με την παχυσαρκία. Να συμπληρώσω πως μετά την υλοποίηση του στόχου χρειάζεται να ξεκινήσεις γυμναστική για να μετατρέψεις το λίπος σε μυική μάζα.
    http://www.bbclub.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ποσες θερμιδες ηταν συνοληκα ημερησιως θελω να κανω και εγω και δεν ξερω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Δημήτρη μπράβο σου! Ελπίζω και τώρα που γράφω να έχεις διατηρηθεί στον στόχο σου.
    Είμαι 147 κιλά και ιδιαίτερα στεναχωρημένος γιαυτό αλλά χωρίς να το έχω βάλει κάτω.
    Περπατάω 3-4 φορές την εβδομάδα 4-5 χλμ τη φορά αλλά στο φαγητό του δίνω και καταλαβαίνει. Έχω χάσει την αίσθηση της ποσότητας τροφής που καταναλώνω.
    Πριν από χρόνια (περίπου 30, είμαι τώρα 58) είχα χάσει 34 κιλά (112 σε 78) σε 10 περίπου μήνες. Θυμάμαι ότι είχα τότε τον τρόπο σκέψης που ο Δημήτρης περιέγραψε..
    Με τα χρόνια τον έχασα. Ξεκινάω και πάλι να τον ξαναβρώ.....
    Wish me luck!
    Thanks

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Είμαι 125 κιλά ύψος 1,65 Έκανα άπειρες δίαιτες ,τώρα πρέπει να χάσω γιατί έχω πρόβλημα με το ισχύον . email malamiag@yahoo.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. The Tale of Tethron the Treasured Stone - Titanium Art
    by titanium wheels Tita Gold · 2007 · Cited titanium cookware by 6 — A tale titanium daith jewelry of the Treasures of Tethron is about titanium nose hoop as popular a fantasy as micro touch hair trimmer the mythical Tales of Tethron. It is the tale of Tethron with the story of the Treasures

    ΑπάντησηΔιαγραφή